Sevilla

4 november 2019 - Santa Cruz, Seville, Spanje

Zondag naar Het halvemaanvormige Plaza de España is een van de bekendste pleinen van Sevilla. Ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werden er diverse gebouwen opgetrokken in het Maria-Luisapark, waaronder dit ontwerp van Aníbal González Álvarez.

Plaza de España

Het plein heeft de vorm van een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. Deze gebouwen vormden tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 het paviljoen van Spanje. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid. Geheel onderaan deze gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken, fresco's waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's (typische Andalusische tegeltjes). Midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt bijna volledig omringd door een kanaal waarover vier bruggen zijn aangelegd die de 4 oude koninkrijken van Spanje (León, Castilla, Aragón en Navarra) vertegenwoordigen.

Het plein is 170 meter diameter groot en heeft een half elliptische vorm. 

Het was er ontzettend druk want de spanjaarden hadden een langweekend vrij ivm allerheiligen.

Vandaag naar:

Alcazar Sevilla - het koninklijk paleis bezoeken

Het Real Alcázar de Sevilla is het koninklijk paleis van Sevilla. De naam 'Alcazar' betekent kasteel in het Spaans en is afgeleid van het Arabische woord al-qasr (vesting of paleis). Het complex van paleizen is in Mudéjar-stijl; een bouwstijl met veel invloeden van de Moorse en Christelijke cultuur. Het is waarschijnlijk het oudste nog in gebruik zijnde paleis van Europa; wanneer Koning Felipe V in Sevillaop bezoek is, is dit paleis van de UNESCO-lijst nog steeds zijn residentie.

Geschiedenis Real Alcazar paleis Sevilla

In 913 gaf Abd-ar-Rahman III (de eerste kalief van Al-Andalus) de opdracht van de bouw van een kasteel op deze plek waar oorspronkelijk een Romeins fort stond. In de 11e eeuw werd het kasteel verder uitgebreid tot een paleis door de koning Al-Moetamid (de laatste koning van de Abbadiden-dynastie).

In de 14e eeuw werd het paleis weer herroverd van de Moren, waarna koning Alfons X van Castilië het paleis verder liet uitbreiden. In 1364 gaf koning Peter I van Castilië ("De Wrede") de opdracht tot de bouw van een nieuw paleis, het Alcázar, waarna zijn opvolgers het paleis verder bleven uitbouwen.

Hierna een wandeling door de Joodse wijk van Sevilla.

De wijkSanta Cruz is de voormalige Joodse wijkvan Sevilla. Koning Ferdinand III dwong de joden zich in deze wijkte vestigen. In de 14e eeuw namen christenen het roer over en veranderde Santa Cruz in een volkswijk. Nu is het een toeristische trekpleister met smalle straatjes en pittoreske steegjes.

Koffie drinken bij een echte pattiserie. Dat was een traktatie.

Tegenover  de kathedraal staat:

Archivo de Indias

Het Archivo General de Indias dateert uit het einde van de 16de eeuw. Eerst deed het dienst als handelhuis, maar in 1785 besliste Karel III om hier het Indië-archief te vestigen

Plaza de Cabildo

Vlakbij de kathedraal ligt dit mooie halfronde pleintje verscholen. Een heerlijk rustig plein, behalve op zondag als er een markt is voor verzamelaars .

En dan op naar de boot voor een boottocht.

2 Reacties

 1. RiFra:
  4 november 2019
  Geweldig mooi, Sevilla! Toen wij er waren was het om 7 uur savonds nog 36 graden! Te warm, hopen voor jullie dat het nu wat aangenamer qua temperatuur is! Na Sevilla en Cordoba komt vast Granada nog aan bod, prachtige steden!!!
 2. Trijn Haan.:
  5 november 2019
  Hoi Harm & Grietje,
  Wat weer een prachtig verhaal en mooie foto's. En ook het weer is daar goed zo te zien. Geniet er samen van.
  Groetjes, Trijn & Bart.

Jouw reactie